Evin Havasını Temizleyen Bitkiler
Tüm dünyayı etkisi altına almaya devam eden pandemi den dolayı son birkaç aydır, zorunlu olmadıkça evden dışarı çıkmıyoruz. 7 / 24 evde olduğumuzdan dolayı evlerde soluduğumuz havanın mümkün oldukça temiz olması ve maksimum derecede oksijen içermesi bugünlerde daha da önemli olmaya başladı. Geçtiğimiz günlerde NASA’nın yaptığı bir araştırmaya göre bazı bitkiler filtre gibi işlem görmekte ve kapalı mekanlarda hava içerisinde bulunan kimyasalları absorbe edebiliyormuş.
NASA’nın önermiş olduğu ve ülkemizde yer alan bazı bitkileri hemen sizler ile paylaşalım.
Kaktüs
Kaktüs bildiğiniz gibi doğada çöl ortamında susuzluğa dayanabilen bir bitki türüdür. Kaktüsler bakımı kolay ve estetikli bir yapıya sahiptirler. Gerekli ortam sağlandığı takdirde çok uzun süre canlılığını koruyabiliyor. Bildiğiniz gibi kaktüsler dikenli ve dikensiz diye 2 gruba ayrılmakta. Zor iklimlerin bitkisi olan bu bitki güneş ışığından herhangi bir zarar görmemekle birlikte radyasyon emici özelliğe de sahiptir.
Aşk Merdiveni
Birçoğumuzun evinde sanırım Aşk Merdiveni vardır. Oldukça sık ve minik yaprakları sayesinde havadaki formaldehit ve ksileni ile savaşmaktadır. Aşk Merdiveni her ne kadar güneşe maruz kalmasına gerek olmazsa da aydınlık bir yerde olması bu bitkinin sağlıklı bir şekilde yetişmesi için bir ön koşul sayılmaktadır.
Deve Tabanı
Deve Tabanı bitkisini şu şekilde tanımlayabiliriz. Uzun sapları, koyu yeşil renge sahip, deriye benzer bir dokusu mevcut olup parçalı ve ayası oval delikli bir bitkidir. Bu bitki genelde 60 cm kadar uzayabilmekte. Devetabanı bitkisi iri, parlak ve gösterişli yaprakları sayesinde tam bir dekoratif bitkidir de diyebiliriz.
Areka Palmiyesi ( Oturma Odası Bitkisi )
Yaşam alanınızın bir bölümün daima yeşil kalmasını sağlayacak bir saksı bitkisi arıyorsanız, Oturma Odası Bitkisi olarak da bilinen Areka Palmiyesini tercih edebilirsiniz. Areka Palmiyesi , gün boyu oksijen üreten bir fabrikadır, diyebiliriz. Bu bitki havadaki ksilen ve tolüen gazlarını emerek havayı temizlemeye yardımcı olur. Güzel bir dekorasyon parçası olan bu bitkinin yaprak yada fidan sayısı ne kadar çok olursa ona göre bir hava nemlendirici görevi üstlenmektedir.
Kaynak: Bitkibalik.com