Isı Yalıtımı (Mantolama) Nedir? Nasıl Yapılır?


Isı yalıtımı, binaların iç kısmındaki sıcaklığın korunmasını mümkün kılar. Mantolama çözümleri ayrıca binada oturanlara enerji tasarrufu başta olmak üzere pek çok avantaj sağlar. Peki, olumlu yönleri ile ön plana çıkan mantolama nasıl yapılır? İşte bu soruya verilebilecek ideal cevaplar:

Isı Yalıtımı (Mantolama) Nasıl Yapılır?

Isı yalıtımı nasıl yapılır sorusunun odağındaki süreç, Dalmaçyalı uzmanları tarafından gerçekleştirilen ücretsiz keşif ile başlar. Termal kamera kullanılarak gerçekleştirilen keşif, binanın halihazırdaki durumu hakkında bilgi edinilebilmesini sağlar. Ücretsiz olarak gerçekleştirilen keşif kapsamında bina sahiplerinin ısı yalıtımı ile ilgili bilgi alabilmesi de mümkün hale gelir.

Keşif sürecinin ardından binaya yönelik Enerji Tasarrufu Analiz Raporu oluşturulur. Söz konusu rapor sayesinde binanın mevcut tasarruf miktarı öğrenilebilir. Aynı zamanda ısı yalıtım levha alternatifleri kıyaslaması yapma avantajı ortaya çıkar. Mantolama levhası alternatifleri seçilirken binanın durumunun yanı sıra bulunduğu coğrafyanın iklim özellikleri göz önünde bulundurulur.

Raporun bina sahipleri tarafından onaylanıp sözleşmenin imzalanmasının hemen ardından ısı yalıtımı (mantolama) nasıl yapılır sorusunun en önemli kısmına, yani uygulama aşamasına geçilir.

Mantolama İçten mi, Yoksa Dıştan mı Yapılmalıdır?

Mantolama nasıl yapılır sorusuna yönelik araştırma yaparken farklı cevaplarla karşılaşabilmek mümkün. Çünkü binalarda ısı yalıtımı, içten veya duvar arası uygulama şeklinde gerçekleştirilebilir. Ancak yaşam alanlarından dış ortama doğru veya tam tersi yönde ısı köprüleri oluşmasını engellemek için en ideal çözüm, dıştan mantolama yapılmasıdır.

Dış cephe ısı yalıtım sistemleri, binalardan termal konfor sağlamanın en etkili ve pratik yoludur. Yaşam alanlarına ısı dengeli yayıldığı için ısıtma/soğutma amaçlı enerji kullanımı eskiye kıyasla azalır. Rutubete bağlı kötü koku ve küf gibi sorunların oluşması ihtimali de büyük oranda ortadan kalkar. Dış cephe mantolama sayesinde doğa dostu kimliğe bürünen binaların kullanım ömrü uzar.

Dış Cephe Isı Yalıtımı (Mantolama) Nasıl Yapılır?

Dış cephe ısı yalıtım (mantolama) nedir sorusuna kısaca değindikten sonra uygulamanın detaylarına geçiş yapılabilir.

Dış cephe mantolama süreci, binadaki yüzey kusurlarının giderilmesi ile başlar. Zemin uygulamaya hazır hale getirildiğinde, ısı yalıtım levhalarının yerlerine sabitlenmesi aşamasına geçilir. Sabitleme işlemi kullanılan levhanın türüne göre yapıştırma harcı veya ısı yalıtım dübeli kullanılarak yapılır. Sağlamlık açısından dübel kullanımı çok daha iyi bir çözüm niteliği taşır. Dübeller, kullanılacakları levhaya göre plastik veya plastik ağırlıklı metal profile sahiptir.

Mantolama levhaları yerlerine sabitlendikten sonra ısı yalıtım sıvası uygulamasına geçilir. Sıvanın başlıca görevi, dış cephe ısı yalıtım sisteminin mekanik dayanımını artırmak olarak belirtilebilir. Sıva uygulaması esnasında ayrıca ısı yalıtım donatı filesi serilir. Söz konusu fileler, alkali dayanımlı tekstil ürünleridir ve sıvanın işlevini kusursuzca gerçekleştirebilmesine katkı sağlar. Mekanik dayanımı artırmaya yönelik malzemelerin ardından dekoratif kaplama veya boya uygulaması ile süreç sonlandırılır.

Binaya Uygun Isı Yalıtım (Mantolama) Çözümü Nasıl Seçilir?

Isı yalıtımı nasıl yapılır sorusu kapsamında en çok merak edilen konulardan bir diğeri ise binaya uygun çözümün nasıl seçildiğidir. Binaya uygun ısı yalıtım sistemi seçimi, R değeri adı verilen kritere bağlı kalınarak yapılır. Söz konusu değerin belirlenmesinde yalıtım malzemesinin tipi, kalınlığı ve yoğunluğu belirleyici rol oynar. 

Soğuk bölgelerdeki binalar açısından R değeri ne kadar yüksekse, mantolama çözümünden alınacak verim artar. Sıcak bölgelerde ise R değeri düşük çözümlere yönelmek daha ideal bir seçim olabilir. Isı yalıtım çözümü seçiminde ayrıca modüler tasarıma dikkat etmekte fayda vardır. %60’a varan oranlarda enerji tasarrufu sağlayan Dalmaçyalı Isı Yalıtım Çözümleri, modüler olarak üretilir. Bu sayede tüm malzemeler yerlerine kusursuzca oturarak üst düzey verimlilik sağlar.

Bir yanıt yazın